Bilgisayar Yavaşlama Sorunları Kesin Çözüm 2022

 

Bilgisayar Yavaşlama Sorunları Kesin Çözüm 2021

Photo by Patrick Lindenberg on Unsplash


Günümüzde Bazılarımız için büyük bir arkadaş ya da Bir iş arkadaşı olan sistemlerimizin sağlığını korumak bizim için büyük Sorumluluk

Bilgisayar Yavaşlama Sorunları

Bilgisayarım çok yavaşladı ya da Sistemde sorun var mı ? .Günümüzde gelişen teknoloji ile yüksek özellikli Makineler, Bilgisayarlar ve Elektronik aletler üretilmektedir. Bu cihazlarda belirli bir zaman diliminden sonra oluşan ve genellikle Bilgisayarlar ve sabit diske sahip sistemler tarafında görülmektedir. Bu yavaşlama problemleri birçok ev kullanıcısı ve profesyonel kullanıcı tarafından can sıkıcı bir hal almakta. Bugünkü yazımızda bu sorunları Bilgisayar Yavaşlama Sorunları adı altında bu makalemizde inceleyeceğiz. Siz değerli kullanıcıların Bilgisayarın bu tür sorunlar oluşturmasının sebepleri ve çözüm yolları hakkında bilgilendirecek ve sistemlerinizde oluşan sorunların çözümüne destekte bulunacağım.

Bilgisayarlar Neden Yavaşlar

Bilgisayarlar çalışma mantıkları olarak büyük bir dosya arşivi içerisinde istenen veriyi bulmak, bunu çalıştırmak ve verilerin üzerine yeni veriler yazılarak kullanıcının isteklerini yerine getirmek için programlanmıştır. Bu kadar büyük bir dosya dizinin içinden veriyi en kısa sürede almak için çalışan bilgisayar parçalarında iletişim ve diğer problemler sorunun kaynağını oluşturabiliyor.

 

Sabit Disk

Sabit Disk Sistemin olmazsa olmazıdır.Bilgisayarların en büyük ve en hassas parçalarından olan sabit diskler çalışma prensiplerinden dolayı çok hassas bir yapıya sahiptir. Bu cihazlar belirli bir disk üzerine verileri işleyerek sistemin verilerini kalıcı olarak saklanmasında görev alır. Sabit disklerin gelişim sürecinde hızlı bir biçimde devam ediyor Yıllar önce 20 Gigabayt kapasiteye sahip Hard diskler çok büyük bir konumdayken şuanda 1 TB kapasiteli hafıza kartları normal bir durum gibi karşılanıyor. Hard disklerin yapısı itibariyle hassas oldukları için sistemde Yavaşlama Problemlerinde yüksek ihtimalle sorunun kaynağı olarak görülür.

Alttaki maddelerdeki Testler ile cihazın problem olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

·        Hard disk’in ısınması tam performans çalışmasını engelleyebilecek faktörlerden bu sebeple Sabit diskin sıcaklık değerlerini kontrol etmekte fayda var.

·        Hard disk’in üzerindeki hücrelerde zarar görme veya hata oluşmasına Bad Sector adı verilir. Bad Sector oluşan hücrelerdeki verilerin okunması yavaş veya okunamaz duruma gelebilir bu sebeple sabit diskimize Sağlık testi yapmakta sorun hakkında önemli bir ilerleme kat etmemizde önemli rol oynar.

·        Disk birleştirme yapmak cihazımızdaki dağınık ve kullanılmayan verilerin bir araya getirilerek daha optimize bir kullanım ve daha hızlı tepkime süresi yapmamıza olanak sağlar. Bu işlemi kullandığınız işletim sisteminin araçlar kısmındaki Araç’tan yararlanarak uygulayabilirsiniz.

·        Sabit diski aracı programlar ile Yazma ve Okuma hızları ölçmek gerekmektedir. Bu test işletim sisteminin stabil çalışmasındaki sorunun kaynağını size açıklayacaktır.

Ram

Ramlerin üretilme amacı uzun saatler çalışabilmesini ve çok sorun çıkarmaması ile bilinir. Bu cihazlar uzun yıllar sorun çıkarmadan kullanılabilir bu sebeple sorun kaynağı olma olasılığı düşüktür ancak sorun olabilme ihtimali olduğundan dolayı Ram test programlarını kullanarak Ramlerin üzerindeki Küçük Ram belleklerini test edebilir ve olası bir sorun olup olmadığını anlayabilirsiniz.

  

İşletim Sistemi

Genellikle işletim sistemlerinin belirli bir süre geçmesi ardından yavaşlamalar görülmesi yaygın bir durumdur sebebi ise işlem yapılan dosya kalıntıları disk performansını düşürerek tepki süresini arttırır. İşletim sistemlerinin belirli bir süre geçtikten sonra Sıfırlanması önerilir.

 

Çözüm Seçenekleri

Sabit Disk ile ilgili bir problem olması durumunda

Eğer sistemde yukarıda vermiş olduğum maddeleri sorgulanmasından ortaya çıkacak sonuçlar sorun hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır. Eğer sabit diskinizde oluşmuş olan Bad Sector bulunur ise üzgünüz ki Sabit Disk ömrünü doldurmaya başlayacak ve artık verileriniz yedeklemenin zamanı gelmiş demektir. Cihazda Sabit Diskin Okuma ve Yazma hızları Hard disklerde düşük olması teknolojisi sebebi ile alışılmış bir durumdur. Okuma ve Yazma hızını arttırmanız için yeni bir Teknoloji olarak Görülen SSD (Solid State Drive) adında Hard disklerin aksine mekanik parça içermeyen bellek yongalarından oluşan bir Sabit disk kullanmanız hız ve dayanıklılık açısından büyük bir artış yakalamanıza sebep olur. Ancak belirtmeliyiz ki, bu cihazlar sabit disklere göre bir hayli yüksek ücretler ile sunulmakta.

 

İşletim sistemi ile ilgili bir problem olması durumunda

İşletim sistemini yeniden kurmanız sizin için kalıcı ve en iyi yöntem olacaktır ancak başka bir şekilde çözmek isterseniz Çeşitli Kayıt defteri, Önbellek ve benzeri kaynaklardaki gereksizleri silerek sistemin stabil değerlerini yeniden kazanmasını sağlamaya çalışır.

 

Ram ile ilgili bir problem olması durumunda

Ram ile ilgili bir sorun olduğu anlaşılması durumunda genellikle ramler değiştirilerek sorun çözülür. Daha farklı yöntemler uygulanmak istenirse hasar gören bellek yongası onarılması denenebilir ancak bu pek mümkün değildir.

 

Bugünkü Yazımızda Bilgisayarlarımızın büyük bir Sorunu olan Yavaşlama ve Optimizasyon sorunlarına sebep olabilecek donanımlardan bahsettim Sorunsuz Günler Dilerim.

İçeriğimizi Yorumlamandan Onur Duyarız.